Peli projektityön parhaaksi: Haastattelussa Toni Pienonen, Business Arena Oy

Topaasia® – Projektit pelin timanttinen sisältö on tehty yhdessä projektialan rautaisten ammattilaisten, Business Arenan Oy:n kanssa. Saimme haastatteluun pelin sisällön tiimoilta Business Arenalta hanke-, ja projektityön moniosaajan Toni Pienosen. Projektit – peli on juurikin projektiryhmän tarpeisiin ja tärkeimpiin projektin kehityskohtiin luotu pelisisältö. Pelipakassa on neljä maata ja 52 uniikkia korttia, jotka ovat erilaisia projektin oleellisia asioita edustavia väittämiä.

Jokainen pakka on luotu nelikentän pohjalta (korttipakan neljä eri maata) ja kysyimmekin Tonilta siihen liittyen kaksi kysymystä:

-”Miksi juuri nämä korttipakan maat?”

-”Mikä on mielestäsi yleensä tämän maan tärkein ja kiireellisin kehityskohde (eli Topaasia®)?

pataJohtaminen 

Ensimmäinen maa on johtaminen. Projekteilla on alku ja loppu, ja ne keskittyvät johonkin tiettyyn tavoitteeseen, mikä edellyttää hyvää johtamista. Se ei välttämättä tarkoita kuitenkaan ihan perinteistä johtamista, koska projektipäälliköllä ei välttämättä ole varsinaista esimiessuhdetta johdettaviin. Varsinkin julkisen sektorin projekteissa tarvitaan enemmän sellaista ”visiolla” tai suunnalla johtamista kun vaikutetaan isoihin kokonaisuuksiin. Siksi haluttiin ”johtaminen” pakkaan mukaan.

”Vision ja ison suunnan lisäksi johtamiseen liittyy sellaisiakin asioita kuin motivointi ja sidosryhmien kautta vaikuttaminen.”

Tonin valinta maan Topaasia®-kortiksi:

Visio tai tavoite. Projektilla pitäisi olla hemmetin kirkkaana, että ”mitä se tekee maailmassa?”, ”Mitä se muuttaa?” ja  ”mitä sen tuloksena on syntynyt?”. Niiden pitäisi olla selkeänä kaikille, sekä tekijöille, että kohderyhmille ja sidosryhmille.

ristiProsessit

Prosessit ovat tässä pakassa tekemisen kulma eli millä tavoin? Millä resursseilla? Millä voimavaroilla? ja millä työkaluilla projektia toteutetaan? Prosessit on enemmän tämä käytännön näkökulma, johon kuuluu myös sellaisia asioita kuin kokeilemalla kehittäminen ja testaus ketterästi ja joustavasti, jotta saataisiin tehokkuutta irti.

Tonin valinta maan Topaasia®-kortiksi:

Kokeilut. Aina ei pidä suunnitella valmiiksi, koska jos projektissa tehdään jotain uutta, niin ei sitä kovin pitkälle voi suunnitella valmiiksi. Kehittämisprojekteissa pitää löytää ne oikeat asiat kokeilemalla eli ”kuinka systemaattisesti kehität ja opit kokeilemalla?”

ruutuViestintä

Projektit ovat hyvin paljon sekä sisäistä, että ulkoista viestintää. Viestinnän roolihan on tietenkin vaikuttaa sidosryhmiin ja kohderyhmiin, mutta projektin näkökulmasta resurssien ollessa rajalliset, projektien itse on turha luoda kanavia vaan panostaa enemmän sisällön luomiseen ja leviämiseen oikeissa kanavissa oikealla viestillä. Enemmin kuin luodaan omaa kanavaa painotettaisiin sitä että mitä viestitään ja missä. Viestintä on sellainen avain tukitoiminto kaikelle, mitä projektissa tapahtuu.

Tonin valinta maan Topaasia®-kortiksi:

Hissipuhe. Yllättävän usein on vaikeaa, että pystytään projektin tavoitteen, roolin, ja tekemisen kertoa selkeästi.

herttaKehittyminen

Viimeiseksi maaksi valitsimme ”kehittymisen”, mutta sen voisi ajatella myös sanalla ”oppiminen”, koska projektit on myös oppimisen työkalu. Projektit kehittävät aina jotakin konkreettista, mutta samalla myös niiden toteuttamiseen osallistuvat ihmiset oppivat uusia asioita.

Kun ”prosessit” maassa kuvasimme kokeiluja tekemisessä joustavasti ja käyttäjälähtöisesti, niin kehittymisessä samalla lailla tekijöiden pitää jatkuvasti reflektoida, oppia tekemisestä, oppia yhdessä ja sidosryhmien kanssa, pitää yllä tilannekuvaa.

Tonin valinta maan Topaasia®-kortiksi:

Jatkuva parantaminen. Eli jos teidän projekti tekee kokeiluja, niin kuinka se oppii niistä? Mitä viet käytäntöön?  Liian usein projektit tekevät kokeiluja ilman, että ne pohtivat kokeilujen kautta kertyneitä oppeja ja parantavat sen pohjalta. Sanaa ’kokeilu’ käytetään ilman sen kummempia ajattelematta, koska se on trendikäs sana.

Suuret kiitokset Tonille!

Mikäli haluat katsella mitä BA puuhaa, niin suuntaa osoitteeseen: www.businessarena.fi

Ja jos kiinnostuit projektissa pelaamisesta , niin katso lisätietoa tuolta www.galliwashere.com/topaasia-korttipelit ja Projektit – sivulta
tai soita suoraan puuhamies Jussi Gallalle 040 0246626, galla@galliwashere.com

2018-05-17T07:22:17+00:00